Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Πόσες ώρες θα εργάζονται και με τι αμοιβές οι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπει υπουργική απόφαση



Με συγκεκριμένο ωράριο και με ένα ευρώ ανώτατο ώριο ανά ασθενή θα εργάζονται υποχρεωτικά όσοι οικογενειακοί γιατροί θα συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως προβλέπει υπουργική απόφαση για τους οικογενειακούς γιατρούς προβλέπεται αμοιβή ανά μήνα στα 1623,78 ευρώ με την υποχρέωση όμως οι Γενικοί Γιατροί και οι Παθολόγοι να παρακολουθούν 2250 ασφαλισμένους ο καθένας και οι παιδίατροι 1500 παιδιά έως και 14 ετών.
Οι αμοιβές έχουν προκαλέσει ήδη τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κλάδου.
Πάντως το σύστημα των αμοιβών μοιάζει μάλλον σύνθετο καθώς θα υπάρχει να συνυπολογίζεται και ένας συντελεστής με βάση την ηλικία του κάθε ασφαλισμένου. Όπως τονίζεται στην υπουργική απόφαση: «Το ανώτατο
όριο της αποζημίωσης βάσης ορίζεται σε ένα (1) ευρώ.

Η μηνιαία αποζημίωση υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την αποζημίωση βάσης με το πλήθος των εγγεγραμμένων ανά ηλικιακή ομάδα και τον συντελεστή της αντίστοιχης ηλικιακής ομάδας, και βαρύνει τον οικείο ΚΑΕ του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Με βάση τα ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη την ηλικιακή κατανομή του ενήλικου πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού με ειδικότητα γενικής ιατρικής ή παθολογίας υπολογίζεται στα 1.623,78€».

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Σε ότι αφορά στο ωράριο οι γιατροί θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον τέσσερις ώρες για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ


Στο μεταξύ όμως η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η σύμβαση που απεστάλη στους γιατρούς δεν περιέχει καμία συγκεκριμένη πληροφορία για το πως θα εργάζονται. Κάτι που προκάλεσε επίσης τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών.
Άγνωστο παραμένει εάν και σε τι ποσοστό θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γιατροί, οι παθολόγοι αλλά και οι παιδίατροι στο νέο εγχείρημα του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, δεδομένης και της προηγούμενης εμπειρίας με τις ΤΟΜΥ όπου με καθαρές αμοιβές 1600 ευρώ, οι γιατροί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Έξαλλοι οι Γενικοί Γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ

Στο μεταξύ οι Γενικοί Γιατροί μέσω της Έλληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, ζητώντας να αποσύρει άμεσα τη σύμβαση. Επιστολή την οποία κοινοποίησαν και στον υπουργό Υγείας.
Όπως αναφέρουν οι Γενικοί Γιατροί: «Ο ίδιος ο Πρόεδρος, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ, αποκάλυψε πως η αποζημίωση του οικογενειακού γιατρού θα είναι περίπου 1600 ευρώ, αναφερόμενος προφανώς σε μικτή αποζημίωση…
Άρα σε 0.71 ευρώ μικτά ανά ασφαλισμένο το μήνα για πλήρη κάλυψη των αναγκών υγείας του σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, στο ιδιωτικό ιατρείο του γιατρού με όλα τα έξοδα λειτουργίας να βαρύνουν το γιατρό- εξοπλισμός, γραμματειακή – νοσηλευτική υποστήριξη, αναλώσιμα, ενοίκιο, συντήρηση, ΔΕΚΟ, κλπ και με παράλληλα ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές (31%) και φόρους (>20%) να οδηγούν το γιατρό σε ασφυξία.
Συγκριτικά, στην μετακομμουνιστική Σλοβακία, με το πολύ χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, η μέση κατά κεφαλή μηνιαία αποζημίωση του ιδιώτη, συμβεβλημένου οικογενειακού ιατρού είναι 2,8 ευρώ…»

Στα κάγκελα και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ)

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ που επισημαίνει ότι δνε έχει προηγηθεί ουσιαστικά κανένας διάλογος με τον κλάδο αλλά ούτε με την Ένωση που εκπροσωπεί τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
Τα ερωτήματα που θέτει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ είναι μεταξύ άλλων:
«Προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των οικογενειακών ιατρών
-αν αφορά αποκλειστικά νέες συμβάσεις,
-τον τρόπο επιλογής από τον πληθυσμό ευθύνης
-την ύπαρξη ραντεβού ή όχι στον οικογενειακό γιατρό και εφόσον υπάρχει, τον τρόπο ρύθμισης των ραντεβού
-ποια θα είναι η μορφή της σύμβασης (χρόνος και τρόπος πληρωμής, μπλοκάκι, ποιος πληρώνει τις κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ, κλπ).»