Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Τώρα φάρμακα και για τους…νεκρούς; Ποιο είναι το νέο όριο συνταγογράφησης για τους ιατροδικαστές

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Τελειωμό δεν έχουν τα παράδοξα με τη συνταγογράφηση φαρμάκων
Μετά την… προετοιμασία που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τις μη κουρεμένες συντάξεις μετά τα 70 χρόνια που θα …χαθούν με φυσικό τρόπο καθότι οι συνταξιούχοι απλά θα πεθάνουν, σειρά φαίνεται πως έχουν τώρα και οι …νεκροί που μπορεί και να …χρειάζονται φάρμακα.

Αν και στον … κάτω κόσμο είναι αχρείαστα τα φαρμακευτικά σκευάσματα με εξαίρεση μόνο τη …φορμόλη, πάραυτα η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας
δίνουν το δικαίωμα στους ιατροδικαστές να συνταγογραφούν κανονικά.

Αυτό φαίνεται άλλωστε ξεκάθαρα στο ΦΕΚ που εκδόθηκε με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π.Πολάκη στο οποίο προσδιορίζεται το δικαίωμα των ιατροδικαστών όλης της χώρας να συνταγογραφούν με μηνιαίο όριο τα 55,7 ευρώ.

Εξαίρεση αποτελούν οι ιατροδικαστές της Αττικής, του Ηρακλείου και μεταξύ άλλων της Εύβοιας, που κάποιους μήνες το χρόνο θα πρέπει να περιορισθούν στα 50,1 ευρώ το μήνα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο όριο των ιατροδικαστών είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των παθολόγων οι οποίοι δέχονται στο ιατρείο τους καθημερινά δεκάδες …ζώντες ασθενείς και στους οποίους γράφουν φάρμακα. Διαβάστε ΕΔΩ για την απόφαση που προκάλεσε σοκ στον ιατρικό κόσμο: «Μπάχαλο με τα νέα όρια συνταγογράφησης των γιατρών όλης της χώρας! Δείτε τι σημαίνει για τους ασθενείς»

Ενδεικτικό είναι ότι ο μέσος όρος μηνιαίας συνταγογράφησης για τους παθολόγους είναι περίπου τα 36 ευρώ, χωρίς το πόσο να είναι σταθερό καθώς αλλάζει ανά μήνα και ανά νομό.
Πάντως οι ιατροδικαστές και σε προηγούμενη έκδοση ορίων συνταγογράφησης είχαν το δικαίωμα να γράφουν φάρμακα και μάλιστα έχοντας μεγάλα οικονομικά περιθώρια. Άγνωστο βέβαια γιατί και πως. Πάντως με βάση επίσημο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ του 2014 ο μέσος όρος της αξίας των φαρμάκων για τους ιατροδικαστές ήταν τα 5.733,76 ευρώ!
Τι λένε οι ιατροδικαστές

Ο Δρ. Γρηγόρης Λέων Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας επιβεβαιώνει στο HealthReport.gr ότι και οι ιατροδικαστές μπορούν να γράφουν φάρμακα σε ασθενείς. Όπως λέει: «Και η ιατροδικαστική είναι κανονική ειδικότητα ιατρικής και μπορούμε κανονικά να συνταγογραφούμε φάρμακα σε ασθενείς» και συμπληρώνει με χιούμορ: «είναι καλές αυτές οι περιπτώσεις γιατί καταλαβαίνει ο κόσμος ότι δεν είμαστε μόνο για τους νεκρούς«.

Ο ιατροδικαστής Αναστάσιος Θεοδωρίδης εξηγεί στο HealthReport.gr από την πλευρά του: «Ο ιατρός συνταγογραφεί φάρμακα της ειδικότητας του, ενώ για ένα οξύ περιστατικό συνταγογραφεί ο οποιοσδήποτε γιατρός. Οι ιατροδικαστές δεν έχουν οξέα περιστατικά. Ο μέσος όρος συνταγογράφησης για τους ιατροδικαστές υποθέτω βγαίνει μόνο από έναν ή δύο ιατροδικαστές οι οποίοι συνταγογραφούν, αλλά υποθέτω ότι δεν ασκούν την ιατροδικαστική«.

Και βέβαια ο κ.Θεοδωρίδης δεν παραλείπει να κάνει και το απαραίτητο χιούμορ: «Τώρα αν θεωρείται φάρμακο για θεραπεία η φορμόλη την οποια χρησιμοποιούν οι μάχιμοι ιατροδικαστές, τότε ναι θα επιθυμούσα να μπορώ να συνταγογραφήσω«.

Στα κάγκελα οι γιατροί με τα κουρέματα

Από την άλλη όμως ο ιατρικός κόσμος είναι ανάστατος για τις περικοπές 20% στις μηνιαίες συνταγογραφήσεις φαρμάκων στους ασθενείς. Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης μιλά για απαράδεκτη απόφαση με την οποία «Δυσχεραίνεται περαιτέρω η πρόσβαση των ασθενών στην αγωγή που έχουν ανάγκη».

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση αφού η προσέγγιση έγινε με αντιεπιστημονικό και αυθαίρετο τρόπο και χρησιμοποιώντας κριτήρια γεωγραφικά και οικονομικά.

Και όλα αυτά «χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα επιστημονικά κριτήρια της ορθής συνταγογράφησης και η ασφάλεια του ασθενούς».

Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο Ιατρικό Σύλλογο της χώρας, η νέα μείωση των ορίων συνταγογράφησης θα δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς ασθενείς που θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν αγωγή ή θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Γι αυτό και ζητά η συνταγογράφηση να γίνεται μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων.