Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016

ΠΙΣ: «Το νέο ασφαλιστικό είναι ταφόπλακα για τους γιατρούς»

Συνάντηση των επιστημονικών φορέων για το νομοσχέδιο
ΠΙΣ: «Το νέο ασφαλιστικό είναι ταφόπλακα για τους γιατρούς»
 
Συνάντηση των προέδρων των επιστημονικών φορέων της χώρας (υγειονομικών, μηχανικών, νομικών) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, στις 15.00 «προκειμένου να καθοριστούν κοινές δράσεις ώστε τα στραγγαλιστικά μέτρα που προβλέπονται στο προσχέδιο για το ασφαλιστικό να μην δημιουργήσουν καμένη γη σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα». 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, «το νέο ασφαλιστικό σχέδιο, έτσι όπως αυτό παρουσιάστηκε, αποτελεί ταφόπλακα για τους ιατρούς, αφού προβλέπει αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% των καθαρών εισοδημάτων κάθε ελεύθερου επαγγελματία». 

Εάν υπολογίσει κανείς ότι στα εισοδήματα του 2016 θα υπάρξει αυξημένη φορολόγηση από το 26% στο 29%, αύξηση της προκαταβολής του φόρου από το 55% στο 75%, παραμονή του τέλους επιτηδεύματος (600 ευρώ) και εισφορά αλληλεγγύης (2 - 4%), επισημαίνεται, τότε δεν απομένει διαθέσιμο εισόδημα για κάθε ελεύθερο επαγγελματία. «Με τέτοια αυξημένα βάρη, κάθε ένας που έχει ατομική δραστηριότητα - επιχείρηση δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το Κράτος. Οι αυξημένες αυτές επιβαρύνσεις, όπως προαναφέρθηκαν, ανέρχονται σε περίπου 60% των καθαρών εισοδημάτων», σημειώνεται.
Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ τονίζουν ότι «το κλείσιμο των ιατρείων, η υπαλληλοποίηση, η μαύρη εργασία και η μετανάστευση, είναι ορατά ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία». 
Παράλληλα, ο ΠΙΣ θεωρεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων μετά το καταστροφικό PSI, όπως έγινε και με τις τράπεζες, είναι αναγκαία, προκειμένου να είναι βιώσιμο το σύστημα.