Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΟΕΔΗΝ: Πογκρόμ διώξεων Υπηρεσιακών Στελεχών στην Υγεία

- Virus.com.gr
Διώξεις ή εκβιασμούς για διώξεις υπηρεσιακών στελεχών των νοσοκομείων από τους Διοικητές τους σε συνεννόηση με τις Διοικήσεις των ΥΠΕ, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

Το ζήτημα είχε αναδείξει η ίδια με επιστολή της προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τον περασμένο Ιούλιο, ζητώντας να ανακληθούν οι παράνομες αποφάσεις αντικατάστασης των στελεχών. Έκτοτε, όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, οι καρατομήσεις και οι ρουσφετολογικές τοποθετήσεις όχι μόνο δεν σταμάτησαν, αλλά συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι διώξεις Υπηρεσιακών Στελεχών έχουν καταγραφεί στο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας, στο Γ.Ν. Τρικάλων, Γ.Ν. Πρέβεζας, Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ», Γ.Ν. «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ» Ν. ΙΩΝΙΑΣ, στο Γ.Ν. Πατρών «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» και στο Π.Γ.Ν. Πατρών.

Τι λέει όμως το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον τρόπο επιλογής Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων όλων των επιπέδων στη Δημόσια Διοίκηση; Σύμφωνα με το Ν.4369/2016 (άρ. 3) «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου: α) Έως την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή ειδικών διατάξεων, καθήκοντα προϊσταμένων εξακολουθούν να ασκούν οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου προϊστάμενοι. β) Η θητεία των ανωτέρω προϊσταμένων λήγει αυτοδικαίως με την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου». Συνεπώς, από τις 27 Φεβρουαρίου 2016 μέχρι τη συγκρότηση των Συμβουλίων Κρίσης και την Επιλογή των Προϊσταμένων, οι υφιστάμενοι Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους. Οι Διοικητές των Νοσοκομείων έχουν ωστόσο το δικαίωμα να συμπληρώσουν τις κενές θέσεις Προϊσταμένων με ανάθεση. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται στο Ν.3329/2005 (άρ. 7, παρ. 13) και στην υφιστάμενη Νομοθεσία για την επιλογή-ανάθεση-τοποθέτηση Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων (3528/2007, 3839/2010, 4024/2011, 4275/2014, 4369/2016).

«Στη χώρα μας η αυτονόητη Δημοκρατική λειτουργία της κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν ισχύει. Πάνω από το Νόμο βρίσκεται ο ρεβανσισμός, η αλαζονεία της εξουσίας, οι εμμονές για διώξεις υπηρεσιακών στελεχών, το ρουσφέτι, το ρεσάλτο κατάληψης της κρατικής εξουσίας» σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Σε μια Δημοκρατική Χώρα τους ισχύοντες Νόμους, οι οποίοι ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο, οφείλει η κυβέρνηση να τους εφαρμόζει. Εάν δεν αρέσουν διατάξεις Νόμων σε κάποιους Υπουργούς ή συνολικά στη κυβέρνηση, προωθούν την κατάργησή τους ή την τροποποίησή τους με νομοσχέδια που ψηφίζονται στο Κοινοβούλιο» συμπληρώνει.