Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Χίλιοι γιατροί στην έξοδο

Χίλιοι γιατροί στην έξοδο - Media


Απολύονται από το ΕΣΥ, αν δεν αφήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο
Στα πρόθυρα της εξόδου από το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκονται περίπου 1.000 γιατροί και οδοντίατροι (800 από το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας - ΠΕΔΥ και 200 από νοσοκομεία), καθώς στις 31.12.2018 επίκειται η απόλυσή τους σε περίπτωση που δεν εγκαταλείψουν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Να σημειωθεί ότι επίκειται και η συνταξιοδότηση άλλων περίπου 100 γιατρών του Δημοσίου, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα θα αντιμετωπίσει μια μαζική απώλεια έμπειρων και εξειδικευμένων γιατρών.
Αυτό μάλιστα συμβαίνει σε μια περίοδο που το κράτος αντιμετωπίζει επιπλέον πρόβλημα στελέχωσης του θεσμού του «οικογενειακού γιατρού». Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω γιατροί είχαν απολυθεί με τον Ν. 4238/2014 του Άδωνι
Γεωργιάδη «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), αλλαγή σκοπού ΕΟΠΥΥ και λοιπές διατάξεις», αλλά είχαν δικαιωθεί πλήρως δικαστικά και είχαν επιστρέψει στις θέσεις τους.
Τώρα, λοιπόν, με τον Νόμο Ξανθού, οι γιατροί αυτοί καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του ιδιωτικού τους ιατρείου και του ΕΣΥ, και ταυτόχρονα εξομοιώνονται με τους υπόλοιπους γιατρούς του ΕΣΥ. Από την πλευρά των γιατρών τονίζεται ότι:
● «Οι γιατροί αυτοί είναι ειδικευμένοι (με ό,τι σημαίνει αυτό για τις ανάγκες που καλύπτουν) και σε ηλικία άνω των 55. Όπως έκριναν και τα δικαστήρια, οι εργασιακές σχέσεις ενός εργαζομένου δεν αλλάζουν, πόσο μάλλον λίγα χρόνια πριν από τη συνταξιοδότησή του».
● «Οι ανωτέρω γιατροί αμείβονται πολύ λιγότερο από τους ομοιόβαθμους του ΕΣΥ, δεν θα λάβουν εφάπαξ, θα λάβουν πολύ μικρότερη σύνταξη, δεν θα λάβουν αναδρομικά, δεν κάνουν απογευματινά ιατρεία κ.ο.κ.».
● «Η επικείμενη εξομοίωσή τους με τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι ουσιαστικά εφικτή, δεδομένου ότι οι ανωτέρω γιατροί για πολλά παρελθόντα έτη δεν κατέβαλλαν αντίστοιχες εισφορές. Άλλωστε ποιον ασθενή ενδιαφέρει αν ο γιατρός που τον παρακολουθεί είναι αορίστου χρόνου ή πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης;».

Ερώτηση στη Βουλή
Για το θέμα αυτό την περασμένη εβδομάδα (7 Δεκεμβρίου) κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Ανδρέα Ξανθό ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος σημειώνει ότι «πρόκειται για ειδικευμένους ιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται στην ακμή του εργασιακού τους βίου, είναι πλήρως ενταγμένοι στο σύστημα των ιατρείων, των κλινικών και των εφημεριών και τους έχει απόλυτη ανάγκη το δημόσιο σύστημα υγείας, που δεν έχει την πολυτέλεια των απολύσεων».
Επισημαίνει δε ότι «καθημερινά γινόμαστε κοινωνοί των τραγικών ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις τα ραντεβού για μία εξέταση ή ένα χειρουργείο μπορεί να καθυστερούν για μήνες και κατά συνέπεια οι προγραμματισμένες από την κυβέρνηση απολύσεις θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αδειάζει με τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις, δεν ανανεώνεται καθώς δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων ιατρών και θα είναι ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα η επιμονή στην εφαρμογή μιας πολιτικής που απομακρύνει ένα σημαντικό ποσοστό έμπειρου και εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού».
Ανάλογη ερώτηση έχει καταθέσει και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου.
Ενδιαφέρον επί του θέματος έχει και η τοποθέτηση των Παναγιώτη Ψυχάρη και Σπύρου Προβατά, γιατρών συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και εκλεγμένων στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), οι οποίοι τον Οκτώβριο, μετά τις εκλογές στον ΙΣΑ, έκαναν λόγο για «λυσσαλέα επίθεση που δέχτηκαν οι γιατροί της ΠΦΥ, ειδικά τους τελευταίους μήνες, από το υπουργείο Υγείας» και για «αυθαιρεσίες του υπουργού κ. Ξανθού».
Αναφέρονταν συγκεκριμένα στην «αυθαίρετη και χωρίς λόγο διεύρυνση του ωραρίου στα Κέντρα Υγείας», στον «εξαναγκασμό των μελών μας να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς» και στην «επικείμενη απόλυση 800 γιατρών τέλος του 2018 με τον Νόμο Ξανθού», στοιχεία τα οποία, κατά τους δύο συνδικαλιστές, «στάθηκαν εμπόδιο στην παράταξη, αλλά και σε εμάς προσωπικά».
Για να δούμε λοιπόν εάν οι ερωτήσεις θα συζητηθούν εγκαίρως, πριν από την απόλυση των γιατρών, αλλά και αν ο υπουργός πρόκειται να αναθεωρήσει την απόφασή του. Πάντως οι γιατροί προαναγγέλλουν «νέα ταλαιπωρία ασφαλιστικών μέτρων και νέων δικαστικών διεκδικήσεων», αφού δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια...